Processionària

De l'Eruga

El símptoma més clar de presència de processionària al bosc són les bosses a les capçades dels pins a finals de la tardor i l'hivern i les processons d'enterrament que fan les erugues del desembre a l'abril. Des que neixen les erugues fins que comencen les processons, s'alimenten de les fulles dels pins i es poden observar les defoliacions. 


 


En arbres adults no solen causar la seva mort, però provoquen una disminució del creixement, i un augment de la seva debilitat, predisposant-los a atacs d'altres insectes perforadors que són els que podrien causar la seva mort.


 


Entre el febrer i el març quan baixen en processó i s'enterren, la merla (Turdus merula), el puput (Upupa epops) i el corb (Corvus corax), localitzen i agafen les erugues.


 


A més, hi ha un fong anomenat Cordyceps militaris que parasita a la processionària. Quan les erugues baixen en processó, el fong tira les seves espores que poden enganxar-se als pèls urticants de la processionària.


 


Posteriorment, la humitat i l'enterrament de les erugues afavoreix que els fongs germinin sobre la crisàlide de l'eruga i vagin alimentant-se d'ella a poc a poc, fins que la papallona que es desenvolupa en el seu interior mor.


 


Aquestes representen algunes de les espècies per a les quals la processionària és una font important d'aliment, així que, com veiem amb la processionària, no tot és dolent. 


 


El problema és que l'augment de temperatura causat pel canvi climàtic provoca un increment descontrolat d'aquesta eruga que abans es podia regular de forma natural.


 


Us adjuntem alguns links més per als més encuriosits.


 


http://www.alertaforestal.com/processionaria-leruga-mes-desitjada/  


http://www.alertaforestal.com/alertes/processionaria/ 


https://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_02_plagues/documents_plagues/fitxers_estatics/fitxa_06_processionaria_pi.pdf 


https://www.diba.cat/es/web/salutpublica/-/processionaria-del-pi 


 

Entrearbres