Com saber si tens una font a prop

L’excursionisme, muntanyisme o qualsevol activitat a l’aire lliure requereix planificar la quantitat d’aigua necessària que es consumirà. Segons l’itinerari i el temps que ocupi, el re-aprovisionament serà més o menys complex.

Tant si es vol assegurar el subministrament en cas que les reserves puguin esgotar-se, com en llargues estades amb la necessitat de re-abastiment, conèixer i localitzar fonts disperses pel territori és de gran utilitat.

A Catalunya existeixen més de 5000 fonts naturals censades oficialment. La cartografia i la cultura local han estat la manera tradicional per conèixer i accedir a una gran part d’aquests punts.
Ara però, ho podem fer amb el mòbil, a temps real i posicionament GPS, amb l’App CercaFonts de l’Agència Catalana de l’aigua i l’Institut Cartogràfic de la Generalitat de Catalunya.

CercaFonts està disponible per iOS i per Android. És una aplicació gratuïta d’informació i consulta amb un inventari de més de 5000 fonts naturals escampades a tot el territori català.
Situant-les al mapa, l’App desplega en cada font una fitxa de consulta amb dades indicant les coordenades exactes i en alguns casos el cabal, la potabilitat i si són disponibles també fotografies per facilitar la seva identificació.
L’App també preveu la descàrrega de mapes per una navegació sense connexió.

A la funció de cerca o descobriment de fonts, l’aplicació ofereix la de participació activa, amb aportacions per incorporar fons no inventariades o ampliar informació de les existents.
Segons aquesta activitat es premiarà als usuaris actius amb més o menys puntuació en un rànquing.

L’activitat d’Entrearbres sovint ens situa enmig de paratges naturals. Tant si és per prendre com per curiositat moltes vegades ens mirem el CercaFonts. I si tenim temps i cap a prop, ens hi deixem caure.

Més Informació i disponibilitat:
CercaFonts per iOS
CercaFonts per Andorid
Decàleg de bones pràctiques a les fonts naturals de Catalunya

Entrearbres. Cristina Montserrat