Entrearbres. Cristina MontserratFer i/o legalitzar un pou… tot el que cal saber
Molt sovint es fa necessari obrir un pou per al reg agrícola, industrial o per a ús privat. També és força habitual trobar que a la propietat d’una finca existeix un pou que cal legalitzar.
En qualsevol d’aquests casos cal realitzar tràmits de comunicació d’aprofitaments d'aigües subterrànies fins a 7000 m3/any, inclou les aigües pluvials. Determinar l’accés, on perforar, els tràmits, l’organisme amb el que cal tractar, l’aprovació final o les taxes associades.
Per exemple, fa uns dies a Entrearbres hem conclòs amb l’aprovació final de l’ACA, el projecte d’un pou per a una superfície de cultiu agrícola de vinya de 10 ha, a la finca el Papagai, a la Bisbal del Penedès. Aquest és un pou de 200 m de fondària, de 2.400 l/h de cabal nominal i de 3.100 l/h de cabal màxim instantani.
Quins procediments s’han seguit?
En primer lloc contactar amb els professionals competents, com enginyeries de forests, hidròlegs i geòlegs, que s’encarregaran de desenvolupar totes les actuacions tècniques i administratives necessàries.
Després, situar a quin espai fluvial pertany la ubicació on s’efectuarà el pou. Quan la perforació es trobi ubicada en una zona de policia de lleres o en aqüífer protegit i sempre que aquesta no superi el volum màxim anual de 7.000 m3/any, es requerirà una autorització administrativa prèvia de l’Agència Catalana de l’Aigua, @aigua_cat.
La seva finalitat és la de comprovar si amb l’extracció es distreuen aigües superficials amb dret preferent, així com l’establiment de mesures de control prèvies dels aqüífers a fi de protegir factors ambientals i d’equilibri freàtics.
En cas contrari, quan quedi fora d’aquests espais, no serà obligatòria l’autorització prèvia.
Si la perforació resulta positiva, caldrà comunicar-ho a l’ACA amb una memòria tècnica que recull entre altres, descripció i localització, identificació cadastral, valors tècnics com dades de la captació, dades de l’ús (agrícola, domèstic, industrial), cabals previstos, etc.
Finalment l’ACA realitzarà una inspecció que avaluarà si les característiques i mesures del pou concorden amb la memòria tècnica i són les adequades.
Si la inspecció resulta favorable, el pou quedarà inscrit i aprovat al Registre d’Aigües com a ús privatiu, d’acord amb les condicions fixades a l’autorització prèvia emesa per l’Agència.
En altres tràmits com la transmissió, modificació de característiques, extinció o cessió del pou, també caldrà comunicar-ho, presentant la documentació i tramitació corresponents que estipula l’administració.
A través del web de la Generalitat podeu consultar les taxes per captacions d’aigua.
Il·lustració i més informació. ACA