Conclusions de la Cimera COP24 contra el canvi climàtic

Arribats a Katowice, Polònia, la cimera tenia principalment dos objectius: establir plans estatals urgents i més exigents que els actuals per a la reducció d’emissions, en resposta a l'alerta del darrer informe del Panel Intergovernamental Científic de l'ONU, l'IPCC, així com l’aprovació del reglament d'aplicació de l'Acord de París.

Què diu aquest informe?
Publicat el 8 d’octubre per encàrrec dels estats, l’estudi científic comparava les repercussions d’un escalfament global de 2 ºC vers un escalfament d'1,5 ºC.
Els resultats mostren que una pujada de 2 ºC situaria al planeta en una situació totalment compromesa, amb fenòmens meteorològics extremament destructius i recurrents. Severes sequeres, grans inundacions, onades de calors i fins i tot la pèrdua de fons de subsistència en nombroses regions del planeta.
Si bé la diferència de mig grau pot semblar petita, la magnitud de l’impacte entre una i altra temperatura en termes de grau i persistència és enorme. Les conseqüències encara greus, serien menors però, si l’augment no sobrepassa els 1,5 ºC.

Segons el ritme actual en només 12 anys ens situarem als 1,5 ºC d’augment global de temperatura. És literalment un compte enrere per adoptar mesures més ambicioses que les recollides a l’acord de París.
Els estats han de retallar un 45% les emissions abans del 2030 i assolir la neutralitat del carboni el 2050.
Aquest primer objectiu del COP24 ha fracassat pel bloqueig dels quatre principals productors de petroli, els Estats Units, l'Aràbia Saudita, Rússia i Kuwait, que s’han aliat per impedir que la cimera acceptés el citat estudi científic.

L’altre objectiu s’ha aconseguit quasi en la seva totalitat, amb l’aprovació del reglament que hauran de complir els estats per implementar l'Acord de París. Un tractat de més de 150 pàgines que ara els obliga en comptes de recomanar. Al que s’ha arribat després d’un consens extraordinari dels 196 països que el van aprovar.

Molts científics, observador independents i les principals ONG climàtiques s’han pronunciat sobre aquest acord, qualificant-lo com un fracàs. Afirmen que neix sense les partides pressupostàries necessàries per al seu compliment i no contempla les conclusions de l’informe que van encarregar els mateixos estats, sense incorporar les noves mesures que permetin corregir a temps l’augment global de la temperatura.

Entrearbres. Cristina Montserrat